Total de visualitzacions de pàgina:

8 de febrer del 2018

Algoritmes

Parlàvem l'altre dia amb una amiga a propòsit dels aprenentatges vitals. Hi estem d'acord: certes persones i certes conductes que has viscut han de poder necessàriament servir per a alguna cosa més que per al record. La gran base de dades de persones i relacions de la nostra vida, de situacions, de diàlegs, de comportaments té una informació privilegiada i hem de poder tenir un bon sistema de recuperació de la informació. Sovint oblidem que allò que ens passa de vegades ja ho hem viscut. Si féssim cerques afinades, podríem extreure'n conclusions interessants.

La meva amiga viu un moment sensacionalment àlgid. Calien emocions a la seva vida i ara, i de cop, un felí seductor ha fet acte de presència. M'ho explicava aquest matí per telèfon, una nit màgica, un home culte, també màgic.. Diu la meva amiga que hi va haver un moment en què li hauria fet un petó abrandat. Hem rigut, de ganes n'hi havia, segurament ell també, no era el moment, la propera trobada serà espectacular. Però si no, no passa res, diu la meva amiga. Sí dona, tanquem-nos al convent. Passa, i tant que passa. Quan un felí troba una presa... Només és una qüestió de temps.

De felins n'hi ha molts, els superiors, els inferiors, els entranyables que ho proven i no se'n surten. Aquests... Aquests són els millors. Triem una fitxa a l'atzar, registre 1234: felins de 2a persona del plural. Nombre d'exemplars: una biblioteca sencera. No em puc estar de remarcar-ne un dels millors, amb fragments sublims com aquest:

...'Vindran més tardes, més nits, més caps de setmana, dies de muntanya, de mar, sol i platja, petons salats i petons de nas glaçat, tardes de cinema i sopars de vi blanc glaçat i carícies. No sempre que vulguem podrem quedar, però  sempre que quedem, gaudirem al màxim. Com bé dius, el futur és incert, però el present és nostre. I l'aprofitarem'...

Meravellós, oi? Tela, va dir la meva amiga. Si la consultéssim més sovint, la base de dades, potser seríem molt més conscients del que podem viure, del que no ens farà res viure. Ei, endavant, a sobre del felí i tant, deixa't anar, sigues conscient que te la jugues, que vols viure enlairada, que no et fa por el daltabaix... Ja et recollirem quan el felí màgic perdi interès o quan ja no siguis la dona del moment. Fitxa 3210, malamorats, els qui pateixen el mal d'amor. Per inventar mots, que no quedi.

Darrerament a alguns malamorats ens passen certes coses. Repetim entrades com 'M'agrada sentir-me viu o viva, confesso que he viscut, vull viure intensament'... Potser és que a certes edats la vida pren un valor incommensurable i de cop i volta volem escriure-la amb més majúscules que mai, cos Més Gran i amb relleu.

Hi ha un camp que no trobo en cap de les entrades de la meva base de dades. Potser no el vaig incloure en el disseny, potser perquè no calia. És el camp: data de finalització. Per excés o per defecte, o perquè és llei de vida, totes les  relacions tenen data de caducitat. No som eterns. El cas és arribar a aquesta data amb algú o sense, però dignament. Amics, amants, parelles estables, relacions fixes discontínues...  Tipus de lligam, quin camp més interessant... I el meu preferit: data d'entrada...

De tant en tant se'ns amunteguen les dades, esporguem les entrades obsoletes, els duplicats, però, per poc curosos que siguem, val la pena conservar part del coneixement viscut, l'essencial. I per això ens cal una memòria externa on puguem transferir, classificar i desar les dades. Una memòria curulla de carpetes ben definides amb índex analític, si s'escau.

Un cop buit de dades preservades, reinicialitzem el sistema, iniciem nous processos i tornem a omplir la base de contingut emocional, com no podia ser d'una altra manera, sabent que allò que l'alimenta és el llenguatge binari de cadascú, els algoritmes particulars i subtilíssims que ens empenyen a l'enamorament, a l'amor, al malamor, al desamor...



Culture Club... I Just Wanna Be Loved...

https://www.youtube.com/watch?v=8Pe43Y9HXxI









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada